Asikkalan vapaaseurakunta

Ruokajako

Toiminnan kuvaus ruokajaon järjestämisestä


Ruokajako tapahtuu kolme kertaa kuukaudessa torstaipäivinä Asikkalan Vapaaseurakunnan tiloissa,
Äkeentie 2.

Klo 7.30–9 lajittelemme ja jaamme leipomosta tulleet, sekä viikon aikana kaupoista
ylijäämäruokana haetut tuotteet kasseihin (noin 70–80 kassia). Klo 9 tulee ruokakuorma Lahden
Avoimista ovista. Pussitamme tuotteet ja jaamme kasseihin. Viimeisenä kassiin laitetaan
kylmäsäilytystä vaativat tuotteet ja hakijan ollessa jo ovella kassiin pakataan vielä pakastetut
tuotteet. Näin kylmäketju ei katkea.

Aamulla talkoisiin tulee max. 6 henkilön ryhmä, joka koostuu vapaaehtoisista ja työllistetyistä
henkilöistä. Jakaudumme mahdollisimman laajalle kyseisessä tilassa, jotta turvavälit toteutuvat.
Pakkaamme eri huoneissa yhdenhengentalouteen tulevat kassit ja toisessa huoneessa perhe- ja
kahdenhengentalouden kassit. Lisäksi ruoan pakkaamista voidaan hajauttaa myös tarvittaessa
keittiöön.

Ruokakassien hakijat soittavat edellisenä päivänä tilatakseen kassin ja samalla ohjeistamme heille
15 min tarkkuudella ajan, jolloin voivat tulla sen noutamaan. Näin toimimalla saamme minimoitua
jonotuksen, eikä hakutilanne ruuhkaudu. Aikataulutus auttaa myös kassien valmistelijoita
ennakoimaan seuraavien hakijoiden tarpeet.

Osa ruuasta nostetaan juuri ennen jaon alkua laatikoissa ulos pöydille, josta hakija voi itse valita
mitä ottaa. Pöytiä ja penkkitilaa meillä on pihalla runsaasti ja saamme tuotteet esille väljästi.
Kun asiakas tulee paikalle sovittuna ajankohtana hän tapaa ensimmäisenä pihan
portilla ’vastaanottajan’, joka varmistaa, ettei ruuhkia synny. Asiakas hakee ensin tilaamansa kassin
ulko-oven luona olevalta pöydältä. Sen jälkeen hän voi oman valintansa mukaan ottaa lisäpöydillä
olevaa ruokaa mukaansa. Pihalla on tavallisesti 1–2 muuta henkilökuntaan kuuluvaa, jotka auttavat
mm. vanhuksia kassien kanssa, sekä huolehtivat homman toimivuudesta.

Jakoon valmistautuminen aamulla kestää noin 2,5 h ja itse jako noin 1,5 h. Loppusiivoukseen
osallistuu 2–3 henkilöä. Loppusiivoukseen kuuluu tavallisen siivouksen lisäksi pintojen
desinfiointi. Toimitilassa on koneellinen ilmanvaihto.

Jaon päätyttyä juomme kahvit salissa, jossa turvavälit toteutuvat. Tässä käymme pienen, mutta
tärkeän palautekeskustelun.

Henkilökunta huolehtii käsihygieniasta pesemällä käsiä, käyttämällä elintarvikekäyttöön
tarkoitettuja kertakäyttökäsineitä. Käsidesiä meillä on saatavilla myös jokaisessa pisteessä.
Henkilökunta käyttää kasvomaskeja koko ajan. Myös asiakkailta velvoitamme kasvomaskin
käyttöä, tarvittaessa sen saa vastaanottavalta työntekijältä pihaportilla. Sairaana ei voi tulla
talkoisiin, eikä myöskään noutamaan ruokakassia.